40% netrabat - Bestil senest 15/11
/Altid gratis levering på din ordre!
Vi oplever udfordringer med betalingskort, vi arbejder på at få det løst hurtigst muligt. Venligst ring til os eller send en mail, hvis du fortsat oplever udfordringer.
 

Dug på vinduer

Dug på vinduer skyldes ikke altid manglende udluftning, der kan være flere forskellige årsager til problemet som bl.a. afhænger af, hvor på ruden duggen sidder.


Dug mellem ruderne

Sidder duggen på den indvendige side mellem de to glas, er ruden punkteret. Er dette tilfældet, så er der desværre ingen andre løsninger end at udskifte ruden hvis du vil problemet til livs. 


Dug på den udvendige side

Sidder duggen på den udvendige side af ruden, er der tale om et positivt problem, og det er et tydeligt bevis på, at dine vinduer og døre er forsynet med energiruder, samt at de virker efter hensigten.

Energiruder holder varmen på den indvendige side af glasset. Det betyder, at der på visse tider af året er koldere på den udvendige side af glasset end på den indvendige side. Derfor opstår duggen på den udvendige side.

Ved traditionelle termoruder, vil du ikke opleve det samme, fordi de er dårligere isolerende. Det betyder, at varmen slipper ud indefra og opvarmer den yderste rude, hvorfor der ikke opstår dug på den udvendige side. Den udvendige dug på energiruder, er dog ikke noget, man skal være bekymret for. Vinduerne er konstrueret til at holde vand ude og tager derfor ingen skade af, at det der sætter sig dug eller kondens på ruden.

Dug på den indvendige side

Sidder duggen på den indvendige side af dine vinduer og døre, betyder det, at du har for høj luftfugtighed inde i din bolig. For at undgå et dårligt indeklima samt råd og svamp, skal du sørge for at lufte ud.

Mange oplever først problemet med dug indvendigt, når de skifter deres gamle vinduer ud med nye vinduer. Det skyldes, at de gamle vinduer og døre var meget mere utætte, og der derfor var en konstant udluftning.

Dug på den indvendige side af dine vinduer og døre kan være skadeligt for dine vinduer og døre. Når kondensvand gennem lægere tid løber fra ruderne ned på vinduets træværk, kan det medføre vækst af skimmelsvamp og i værste fald råskader på træet i vinduerne. 

Afhjælp dug på indvendig side

Udover at dug kan være skadeligt for dine vinduer og døre, er dårligt og fugtigt indeklima også skadeligt for boligens beboer, det kan påvirke helbredet. Det anbefales, at der udluftes hver dag i 10-15 minutter 3 gange dagligt, især i rum med høj luftfugtighed, såsom soverum, baderum m.m..

Gardiner og persienner begrænser luftcirkulaionen, sørg derfor for at trække fra så luftet får nemmere adgang til ruderne. Vådt tøj øger også rummets luftfugtighed, tør derfor ikke tøj indenfor. Har du mange planter i din bolig kan de også være med til at øge kondensdannelsen. 

Drøjer du meget med et fugtigt indeklima, og overvejer du at få nye vinder? Så kan det anbefales at få vinduer med en udluftningsventil. Ventilen kan stå åbent hele tiden, uden at du bemærker det, og så sørger den for at ventilere rummet konstant. Læs mere om udluftningsventiler til vinduer og døre her.