40% netrabat - Bestil senest 15/11
/Altid gratis levering på din ordre!
Vi oplever udfordringer med betalingskort, vi arbejder på at få det løst hurtigst muligt. Venligst ring til os eller send en mail, hvis du fortsat oplever udfordringer.
 

Montering og fastgørelse af vinduer og døre

JNA´s elementer må aldrig bruges som bærende elementer. Ligeledes må de aldrig belastes af andre bygningsdele. JNA er uden ansvar for statiske beregninger vedr. vindlast. Det er en forudsætning at kende korrekt montering af JNA elementer, som forudsætning for elementer opnår problemfri funktion og optimal holdbarhed, samt for opretholdelse af produktgaranti.


Montage af nye vinduer og døre - sådan!

Har du brug for hjælp og vil du gerne have hjælp til montering af en professionel, så læs mere her om vores montage-tilbud.


Er du i tvivl om, hvordan du selv laver en korrekt opmåling af dine vinduer og døre, så læs mere her om opmåling af vinduer og døre - eller du kan følge vores
step-by-step video her til højre. 

Fastgørelse og supplerende opklodsning skal foretages som vist på nedenstående skitser.

Afstanden mellem to fastgørelsespunkter må højst være 800 mm.

Fastgørelse med fast underlag

Fastgørelse uden underlag

Supplerende opklodsning

Vinduer:

Ved elementhøjder under 1000 mm, kan den midterste fastgørelse i sidekarme udelades. Ved elementbredder under 1000 mm kan fastgørelsen i under- og over-karm udelades. Ved flere fag skal disse have blivende opklodsninger under lodrette poste.

Døre:

Fastgørelsen øverst og nederst placeres så tæt som muligt ved hængsler. Fler-fløjede døre med eller uden lodpost, skal yderligere suppleres med fastgørelse i mindst et punkt i over- og underkarm. Ved døre med lodrette poste skal disse have blivende opklodsning under lodrette poste. Den ene skrue i hængslet kan med fordel erstattes med en montageskrue.

Hæveskydedøre:

Fast underlag ved fastgørelsespunkterne i overkarmen må ikke anvendes, ligesom der skal være mindst 10 mm luft mellem overkarm og rem, p.g.a. hensyn til evt. nedbøjninger af overliggende rem. Endvidere må der ikke anvendes mørtel-fuge ved overkarm p.g.a. evt. nedbøjninger.

Supplerende opklodsning:

Supplerende opklodsning og fast underlag skal have en passende størrelse, således der er plads til fugemateriale både udvendig og indvendig. Fladen bør ikke være mindre end 25 cm2 og skal være trykfast materiale såsom vandfast krydsfiner, oliehærdet masonit eller murpap.

Ved døre skal der altid anvendes supplerende opklodsning bag låse-blikket til passiv sikring mod indbrud. Dørtrin bør også altid understøttes midt i ganglinjen. Alutrin skal altid understøttes med max. 200 mm mellem supplerende opklodsning.

Sidehængte vinduer

Flerfags vinduer

Sidebundhængte vinduer

Døre

Vinduer

Sammenbygning af træ-elementer, sidevis, sammenlåses i et antal punkter der svarer til fastgørelsen i siderne. Der anbringes supplerende opklodsning under de sammenbyggede karme og over- og under-karm fastgøres nær sammenlåsningen.

Sammenbygning af træ/alu. Der skal være mindst 10 mm mellem elementerne. Elementer sammenlåses i et antal punkter der svarer til fastgørelse i modsatte side. Der anbringes supplerende opklodsning under de sammenbyggede karme, og over- og under-karm fastgøres nær sammenlåsningen.

Fastgørelse skal ske med de bedst egnede befæstningsmidler afhæng­ig af hvilke materialer det foregår i. Fastgørelse med karmskruer/dybler placeres normalt i karmfalsen. Karmskruer kan evt. monteres i karmen, ved faste karme.

JNA anbefaler fastgørelse i karm-falsen, da det giver et flottere reslutat.

Fastgørelse til bagmur skal ske med specialbeslag, hvor alle både lodrette og vandrette kræfter overføres. Efter skalmuring fastgøres elementer til formuren som beskrevet.